NOS NieuwsAangepast

"Snel duidelijkheid superprovincie"

Minister Plasterk wil voor de zomer weten of zijn plan om Noord-Holland, Utrecht en Flevoland te laten fuseren tot één superprovincie kans van slagen heeft. Dat zei hij na een overleg met premier Rutte en de fractieleiders en woordvoerders van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks.

Volgens Plasterk hebben de onderhandelaars een goed gesprek gehad, dat volgende week verder gaat. Op de vraag of hij denkt dat er binnen een paar weken duidelijkheid is over de komst van een superprovincie, zei hij: "Daar ga ik wel van uit."

Niet makkelijk

De totstandkoming van de superprovincie staat in het regeerakkoord. In de Tweede Kamer heeft Plasterk een meerderheid achter zich, maar in de Eerste Kamer niet. Daarom zoekt hij steun bij de oppositie.

GroenLinks-fractievoorzitter Van Ojik zei na het overleg dat er een basis is om volgende week verder te praten. Hij wil nog wel een duidelijke visie van het kabinet. "Wat betekent het voor mensen die daar wonen op het gebied van infrastructuur, natuur en milieu en mobiliteit?"

Dat geldt ook voor D66-leider Pechtold. "Ik vind het nog niet zo niet zo gemakkelijk, dit", zei hij na het gesprek. Hij begrijpt dat het kabinet dit plan heeft, maar de onderbouwing ervan heeft volgens hem lang op zich laten wachten. "Maar daarom praten we volgende week verder."

Weerstand

In de betrokken provincies bestaat weerstand tegen een superprovincie. De commissarissen van de koning lieten in april op een persconferentie weten dat ze tegen zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl