NOS NieuwsAangepast

Ook op Terschelling geen drank

Burgemeester Bats van Terschelling gaat het verbod op alcoholgebruik op jongerencampings alsnog proberen te handhaven. Dat is de uitkomst van een gesprek met staatssecretaris Van Rijn.

Op Terschelling liggen drie van de populairste jongerencampings van Nederland. Op de website van een daarvan, De Appelhof, staat dat jongeren onder de 18 jaar er gerust een biertje mogen drinken. Naar aanleiding daarvan wilde de staatssecretaris spreken met Bats.

Volgens de drankwet mogen jongeren in openbare ruimtes geen alcohol drinken. De Appelhof leidt hieruit af dat jongeren wel in hun tent mogen drinken, want dat zou een particuliere ruimte zijn. Bats leek zich daar in eerste instantie bij neer te leggen.

Niet makkelijk

Van Rijn erkent dat het niet makkelijk is voor de burgemeester om te controleren dat jongeren onder de 18 niet drinken op de camping. Hij heeft hem daarvoor steun toegezegd. De staatssecretaris wil dat onderzocht wordt waar en hoe de jongeren aan drank komen. Hij wijst erop dat jongeren een boete riskeren als ze het drankverbod aan hun laars lappen. Ook de campingeigenaar en de leveranciers van drank kunnen problemen krijgen.

Het is niet duidelijk hoe hij dat juridisch af wil dwingen. Maar Van Rijn wijst op de eigen verantwoordelijkheid van jongeren. "Nog veel belangrijker dan wetten en regels, dat je zelf nadenkt over hoe slecht het is om op jonge leeftijd te drinken. Het is slecht voor je gezondheid, slecht voor je hersenen. Niet doen", aldus Van Rijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl