NOS NieuwsAangepast

Aangifte kustwacht na zoekactie

De kustwacht overweegt aangifte te doen na een mogelijk valse melding over een vermist schip voor de kust van IJmuiden, eerder vandaag. Onder meer een vliegtuig, twee helikopters en reddingsboten werden ingezet tijdens de speurtocht.

Volgens een woordvoerder is het lastig om een dader aan te wijzen. Het is niet duidelijk is wie de melding heeft gedaan. De noodmelding kwam rond 9.00 uur toevallig binnen bij een vrachtwagenchauffeur, die vervolgens de kustwacht alarmeerde. De chauffeur ontving het bericht op een 27MC-bak, een populair communicatiemiddel onder truckers.

Kosten

Een woordvoerder van de kustwacht kan geen schatting maken van de kosten van de operatie. "Dat is lastig, want veel partijen hebben vandaag geholpen. De reddingboten gaan bijvoorbeeld via de KNRM, het vliegtuig via Defensie en een ander schip weer via Rijkswaterstaat."

De kustwacht heeft tot 14:00 uur gezocht; daarna is de actie stilgelegd. Volgens de kustwacht is een aantal weken geleden een soortgelijke melding gedaan via een 27MC-bak. Die melding bleek het werk van een een grappenmaker.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl