NOS NieuwsAangepast

"Volkert moet toch ergens wonen"

"Een moordenaar in het grootste dorp van Nederland? Nee dat vind ik geen goed idee", zegt een jongen op de Markt in Apeldoorn. Toch reageren de meeste mensen ingetogen op het nieuws dat Volkert van der Graaf, de moordenaar van Pim Fortuyn, in de binnenstad woont.

"Moet dat nou hier?", zegt een vrouw. "Maar ja, aan de andere kant, hij zal wel goed in de gaten worden gehouden. Ook hij verdient een tweede kans."

"Ik ben wel bang dat er misschien een afrekening komt", zegt een vrouw die in dezelfde wijk woont als Van der Graaf. "Je hoort wel eens dat er in Amsterdam iemand wordt neergeknald. Straks gebeurt dat ook in onze achtertuin."

Kalme reacties

NOS-verslaggever Ewout de Bruijn is in het centrum van Apeldoorn. Volgens De Bruijn reageren de meeste mensen kalmpjes op het nieuws. "De mensen die je hier spreekt vinden het vooral leuk dat er een grote auto van de NOS staat en Omroep Gelderland."

Een ander reageert laconiek op zijn nieuwe buurtbewoner. "Of ik me onveilig voel? Nee hoor. En anders schiet ik gewoon terug."

"Nuchtere inwoners"

"De mensen zijn hier niet in alle staten om naar het stadhuis te gaan en verhaal te halen", zegt De Bruijn. "Apeldoorn is wat dat betreft een nuchtere gemeente met nuchtere inwoners. Voor zover ik het kan beoordelen, is dat ook nu het geval. De teneur is dat de meeste mensen niet erg blij zijn met zijn aanwezigheid, maar dat ze ook vinden dat hij ergens moet wonen."

Verslaggever Martijn van der Zande, ook in Apeldoorn, concludeert hetzelfde. "De een zegt prima, hij heeft zijn straf uitgezeten en moet toch ergens wonen, maar toch hoor je hier en daar ook zorgen over gevaar. Niet zozeer over wat Volkert zelf zou kunnen doen, maar vooral voor hemzelf."

Brief

Burgemeester Berends van Apeldoorn stuurde vanochtend een brief (pdf) naar omwonenden met de bekendmaking dat Van der Graaf bij hen in de buurt woont. Vanmiddag praat de gemeente de bewoners bij tijdens een bijeenkomst.

"Hij is een burgemeester die graag het debat aangaat", zegt de Bruijn. "Zo kwam ook de jaarlijkse Harley-dag naar Apeldoorn, terwijl dat in veel andere steden werd verboden. Wat dat betreft is hij wel een burgemeester die zijn nek durft uit te steken."

"Geen volksoploop"

Het precieze adres van Van der Graaf is niet bekendgemaakt. "De burgemeester zit vast niet te wachten op een volksoploop zoals in Leiden, toen de woonplaats van Benno L. bekend werd", zegt De Bruijn. "De wijk waar Van der Graaf zit, is er een met veel flatgebouwen en appartementencomplexen. Hij kan daar redelijk onafhankelijk en onopvallend wonen."

Het Openbaar Ministerie zegt dat Van der Graaf gepaste beveiliging krijgt. Wat dat precies inhoudt, wil het OM niet kwijt, om zijn veiligheid beter te kunnen garanderen. In het centrum van Apeldoorn is politie op de been om mogelijke onrust te beteugelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl