NOS NieuwsAangepast

Meer ouderenmishandeling gemeld

Vorig jaar zijn er opnieuw meer meldingen van ouderenmishandeling gedaan. In 2013 kwamen 1703 meldingen binnen bij de Steunpunten Huiselijk Geweld. Dat is een stijging van 66 procent ten opzichte van 2012. Dat meldt het Landelijk Platform Bestrijding Ouderenmishandeling. Het aantal meldingen stijgt gestaag sinds 2010.

Vrouwen zijn drie keer zo vaak slachtoffer als mannen. In tweederde van de gemelde gevallen ging het om psychische mishandeling van vrouwen. Ook hadden slachtoffers vaak te maken met financiële uitbuiting (39 procent) en fysieke mishandeling (38 procent).

Daders zijn meestal kinderen, kleinkinderen of de (ex-)partner. Ruim driekwart van de slachtoffers woont alleen of met een partner. In 9 procent van de gevallen woont de oudere in een zorginstelling.

Het aantal meldingen door slachtoffers zelf of hun familieleden was laag; de meeste meldingen kwamen van politie, welzijnswerkers en mensen die in zorginstellingen werken.

Topje van de ijsberg

Het is mogelijk dat recente campagnes bijdragen aan de stijging van het aantal meldingen sinds 2010. In 2011 werd het meldpunt voor ouderenmishandeling ingesteld. Een jaar geleden werd een televisiecampagne tegen ouderenmishandeling gestart.

Het Platform is tevreden over de stijging van het aantal meldingen, omdat het onderwerp lang taboe is geweest. Maar het zegt ook dat het aantal meldingen het topje van de ijsberg is.

De slachtoffers zijn vaak afhankelijk van de pleger van het geweld. Daardoor is het moeilijk om over de mishandeling of het misbruik te praten.

Staatssecretaris van Rijn kondigde onlangs een onderzoek aan naar de aard en omvang van ouderenmishandeling.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl