NOS NieuwsAangepast

Pinkpop: 1600 bliksems in kwartier

Het festivalterrein van Pinkpop werd gisteravond het zwaarst getroffen tussen 20.04 uur en 20.19 uur. Een bui als die van gisteren trekt gemiddeld één keer per jaar over Nederland, zegt weerinstituut KNMI.

In een kwartier tijd waren er 1600 bliksemontladingen boven het terrein in Landgraaf; dat zijn bliksems in zowel de lucht als inslagen op de grond. Hoeveel bliksems inslaan op de grond, is niet te meten.

Wanneer 500 bliksemontladingen worden verwacht in vijf minuten tijd, geeft het KNMI code oranje af. Voor code rood wordt naast de blikseminslagen ook gekeken naar gevolgen van het noodweer op bijvoorbeeld het verkeer. Daarbij wordt overlegd met brandweer en politie.

Pukkelpop

In 2011 werd het Belgische festival Pukkelpop getroffen door noodweer. Een windhoos trok over het festival met als gevolg: 5 doden en 8 zwaargewonden. Volgens het KNMI waren gisteravond alle omstandigheden aanwezig voor zulke rukwinden, maar zijn die over Duitsland getrokken.

Burgemeester Raymond Vlecken van Landgraaf zei gisteravond dat de organisatie van Pinkpop geen onverantwoorde risico's heeft genomen door het festival ondanks het noodweer door te laten gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl