NOS NieuwsAangepast

Omzet Action stijgt tot boven miljard

Fotolijstjes, grote vazen, tandpasta, snoep, speelgoed: winkelketen Action is een hype. De nog relatief jonge discounter is een luis-in-de-pels van de gevestigde orde zoals Blokker, Hema en Kruidvat.

De omzet maakte vorig jaar een stormachtige ontwikkeling door. Action zag de verkoop in 2013 stijgen met 32 procent. Voor het eerst kwam de omzet daarmee boven de 1 miljard euro: 1,15 miljard euro. In 2012 was dat nog 873 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat steeg met 29 procent tot 128 miljoen euro, blijkt uit de jaarcijfers.

De West-Friezen Gerard Deen en Rob Wagemaker startten de discounter Action in 1993 en verkochten de succesvolle keten in 2011 aan de Londense investeerder 3i. Ronald van der Mark, voormalig financieel bestuurder van Maxeda, is sindsdien bestuursvoorzitter van het bedrijf.

Nieuwe winkels

Action opende vorig jaar 85 nieuwe winkels, waarvan 41 in Nederland. Ook in België (17), Duitsland (15) en Frankrijk (12) expandeerde de keten. Action investeerde voor 45 miljoen euro in nieuwe winkels. Ook het aantal medewerkers groeide flink: van 11.657 in 2012 naar 16.497 vorig jaar.

Action verwacht in 2014 een verdere groei in omzet, resultaat, aantal winkels en aantal medewerkers. De keten blijft in Nederland winkels openen, maar de meeste nieuwe vestigingen komen in de andere landen waar de winkelketen actief is.

Trots

"Ik ben trots op wat we met elkaar in 2013 gerealiseerd hebben", zegt Ronald van der Mark. "In het jaar waarin we 20 jaar bestonden, zijn we wederom sterk gegroeid in omzet en resultaat. Vanaf het eerste begin in 1993, draaide bij Action alles om de klant: dat is vandaag de dag nog zo."

"We maken continu mee dat klanten onze winkels bezoeken met een glimlach. Dat stimuleert ons om telkens nieuwe artikelen te zoeken tegen uiterst lage prijzen waarmee we onze klanten weten te verrassen."

Om de groei van winkelketen Action mogelijk te maken, is sinds begin dit jaar het nieuwe distributiecentrum in Echt operationeel. Action creëert hiermee in de regio Zuid-Limburg werkgelegenheid voor circa 600 mensen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl