Door correspondent Chris Ostendorf

Ze willen een andere Europese Unie, de vier politieke vrienden uit Noord-Europa. Hoe die eruit moet zien, bespraken de leiders van Duitsland, Groot-Brittannië en Nederland vandaag op het buitenverblijf van hun Zweedse collega.

Bij zo'n andere unie hoort eigenlijk ook een nieuwe, frisse leider van de Europese Commissie. Het gezicht van die modernere EU kan beter geen veteraan zijn zoals de kandidaat-commissievoorzitter Juncker, de man die het Europarlement naar voren schoof.

Reinfeldt, Rutte, Merkel en Cameron zijn het over een ding roerend eens: zij zélf, de democratisch gekozen regeringsleiders, bepalen wie de machtigste post in de EU gaat krijgen.

Man van het verleden

De Zweedse premier Reinfeldt zei voorafgaand aan de mini-top dat het overleg in zijn buitenhuis vooral moet gaan over de koers van Europa. Premier Rutte sloot zich daarbij aan. Hij vindt dat Europa zich moet concentreren op hoofdzaken: de economie op orde brengen, handelsverdragen sluiten en zorgen voor een betere energievoorziening.

Rutte sluit niet uit dat Juncker wellicht leiding kan gaan geven aan die nieuwe koers, maar hij laat nadrukkelijk weten dat er ook andere mensen geschikt zijn voor de job. Daarmee geeft hij heel subtiel steun aan het verzet tegen Juncker, dat geleid wordt door de Britse premier Cameron. Die noemt de Luxemburgse oud-premier een man van het verleden.

STER reclame