NOS NieuwsAangepast

Metro blijft stilstaan in São Paulo

Het personeel van de metro in de Braziliaanse stad São Paulo gaat door met staken, ondanks een verbod van de rechter. De staking kan gevolgen hebben voor de aftrap van het WK voetbal, aanstaande donderdag.

De vakbonden eisen een loonsverhoging voor het metropersoneel van 12 procent. Het metrobedrijf wil niet verder gaan dan een kleine 9 procent. Om hun eisen kracht bij te zetten, legden de medewerkers het werk vier dagen geleden neer.

Macht misbruikt

Een Braziliaanse rechter bepaalde vandaag dat ze weer aan het werk moeten gaan. Volgens de rechtbank hebben de bonden hun macht misbruikt. Door de staking ontstonden grote verkeersopstoppingen in São Paulo, waar vier miljoen mensen last van hadden.

Na de uitspraak van de rechter hebben de bonden hun leden geraadpleegd. Die hebben besloten dat ze voor onbepaalde tijd doorgaan met de staking, ondanks de boete die ze hiervoor zullen krijgen. Ook kunnen stakers worden gekort op hun salaris.

Voetbalsupporters

Als er voor donderdag geen akkoord is bereikt tussen de bonden en het metrobedrijf zullen voetbalsupporters dat gaan merken. Het nieuwe stadion van São Paulo, waar de openingswedstrijd wordt gespeeld, is het makkelijkst met de metro bereikbaar.

Ook in de tweede stad van het land, Rio de Janeiro, overweegt metropersoneel te gaan staken, vanaf dinsdag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl