NOS NieuwsAangepast

Omhelzing Abbas, Peres in Vaticaan

In het Vaticaan hebben president Peres van Israël en de Palestijnse president Abbas elkaar omhelsd tijdens een gebedsbijeenkomst voor vrede. Paus Fanciscus nodigde de twee staatshoofden uit voor een ontmoeting in het Vaticaan tijdens zijn recente reis door het Midden-Oosten.

Door samen te bidden hoopte de paus de wens tot vrede bij zijn gasten aan te wakkeren. Hij herinnerde Abbas en Peres aan alle kinderen die in de strijd tussen Israël en de Palestijnen zijn omgekomen en vroeg de twee de moed te tonen om de weg naar vrede in te slaan.

Israël schortte in april het vredesoverleg met de Palestijnen op omdat de Fatah-partij van Abbas besloot te gaan samenwerken met de radicale Hamasbeweging.

Patriarch

De paus sprak eerst apart met zijn gasten in zijn residentie. Daarna sloot de orthodoxe patriarch Bartholomeus zich bij het gezelschap.

De patriarch is de geestelijk leider van alle orthodox christelijke kerkgemeenschappen. Met zijn aanwezigheid was de hele christelijke wereld vertegenwoordigd bij de bijeenkomst in het Vaticaan.

Olijfboom

Tijdens de bijeenkomst werden joodse, christelijke en islamitische gebeden uitgesproken in het Engels, Hebreeuws, Arabisch en Italiaans.

Ook plantte de paus met Peres en Abbas een olijfboom in de tuin, als teken van vrede.

Resultaten

Analisten verwachten geen concrete resultaten van de gebedsbijeenkomst. President Peres speelt formeel geen rol in het vredesoverleg en legt eind deze maand zijn functie neer.

Maar de Israëlische premier Netanyahu, een hardliner in de betrekkingen met de Palestijnen, heeft toestemming gegeven voor de reis van Peres naar Rome. Volgens een adviseur van Peres stond Netanyahu in voortdurend contact met het staatshoofd.

De paus riep via Twitter "alle mensen van goede wil" op om mee te bidden voor vrede in het Midden-Oosten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl