NOS NieuwsAangepast

Wilders over Le Pen: "Walgelijk"

PVV-leider Geert Wilders vindt de jongste, antisemitische uitspraken van Front National-oprichter Jean-Marie Le Pen, walgelijk. Dat heeft hij laten weten aan het ANP.

Wilders houdt nog wel een slag om de arm: "Als deze uitspraken daadwerkelijk zo zijn gedaan en bedoeld, dan zijn ze zonder meer walgelijk en dat heb ik Front National ook al laten weten." Volgens het ANP wilde hij geen verdere toelichting geven.

Wilders werkt samen met de dochter van Le Pen, Marine. Zij leidt sinds enkele jaren de rechts-nationalistische politieke partij Front National.

Noah en Bruel

Le Pen reageerde op kritiek van de Franse beroemdheden als Patrick Bruel en oud-tennisser Yannick Noah. Zij spraken zich negatief uit over de winst van de partij bij de Europese verkiezingen. In het geval van de Joodse zanger Bruel zei Le Pen, in een verwijzing naar de vernietigingskampen in de Tweede Wereldoorlog, 'we bouwen de volgende keer wel weer een oven'.

Noah kondigde aan dat hij niet meer wilde spelen in Frankrijk als Front National wint bij de verkiezingen. Daarover zei Le Pen: "Het is een varken als hij zich daar niet aan houdt."

Het filmpje met de gewraakte uitspraken stond op de website van Front National, maar dat is er later afgehaald.

Reactie Marine Le Pen

In een interview met de krant Le Figaro neemt Marine Le Pen afstand van de uitspraken van haar vader: "Hij had kunnen weten dat zijn woorden verkeerd uitgelegd zouden worden", aldus de voorzitter van FN.

Marine Le Pen zegt dat ze zelf de beslissing heeft genomen om de video van de website te halen.

Samenwerking

PVV-leider Wilders wil in het Europees Parlement samenwerken met Front National. Wilders benadrukt telkens dat de partij onder leiding van Marine Le Pen geen antisemitische partij is. Vader Le Pen zit namens de partij in het Europees parlement.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl