Rafael Nadal heeft voor de negende keer in zijn loopbaan de titel op Roland Garros veroverd. De Spanjaard won na een stroeve start met overtuiging van de als tweede geplaatste Serviër Novak Djokovic na een enigszins tegenvallende finale: 3-6, 7-5, 6-2, 6-4.

Het betekent de veertiende grandslamtitel voor Nadal, die daarmee het aantal van Pete Sampras evenaart. Alleen Roger Federer won tot nu toe meer titels (zeventien).

Mislukte forehands

In de eerste set maakte Djokovic in de achtste game het verschil, geholpen door drie mislukte forehands van Nadal. Twee breakpoints werkte de Spanjaard weg, maar het derde niet. In de volgende game miste Nadal zelf twee breakpoints, waarna Djokovic op zijn eerste setpoint toesloeg.

Het lukte Nadal niet om het spel te dicteren. De Spanjaard moest knokken en bleef foutjes maken. Toch werd het 1-1 in sets. Nadal kwam met een lovegame op 6-5 en kreeg daarop mede door een dubbele fout van Djokovic twee setpoints. Op de eerste was het raak.

Nadal op stoom

Nadal was nu op stoom gekomen en van de dominantie van Djokovic uit het begin van de partij was niks meer over. Na een break en een lovegame stond het in de derde set zo maar 3-0 voor Nadal.

Nadal oogde stabiel, terwijl Djokovic te wisselvallig speelde. De Serviër kreeg nog wel breakpoints, bij 3-1 en 4-2, maar kon tot zijn toenemende frustratie net niet aanhaken.

Een lovegame van Nadal bij de start van de vierde set beloofde niet veel goeds voor Djokovic, die alleen dankzij zijn opslag (en een paar foutjes van de Spanjaard) in de race bleef. De Serviër leverde in de zesde game met een mislukte backhand (niet de eerste in de set) zijn opslag in. Nadal zat in een zetel, maar verloor vervolgens zelf na een mislukte smash zijn opslag.

Op 4-5 kwam Djokovic op eigen opslag op 30-0. Na vier punten op rij voor Nadal prijkte er toch een matchpoint op het bord. Een dubbele fout van de Serviër betekende de zege voor de Spanjaard.

Wereldranglijst

Nadal blijft door zijn overwinning de mondiale nummer één. Bij een nederlaag had nummer twee Djokovic vanaf volgende week bovenaan de wereldranglijst gestaan.

STER reclame