NOS VoetbalAangepast

Gesneuveld in de eindmontage

Door NOS-commentator Ronald van der Geer

Vanuit mijn hotelkamer op de tiende etage van het Mar Palace Copacabana-hotel kan ik tussen twee huizenblokken door de zee zien. Achter die flatgebouwen ligt de kilometerslange boulevard van de Copacabana. Op loopafstand van mijn tijdelijke onderkomen.

Maar ook op dag twee van ons verblijf in Brazilië ben ik nog niet door het straatje richting het strand gewandeld. Het Braziliaanse SporTV belemmerde mijn kennismaking met de plek waar Lola, de hoofdrolspeelster uit de jarenzeventighit van Barry Manilow, zoveel vreugde en verdriet heeft gekend.

Tijdens de training van Oranje kwam ze opeens naast mij zitten. Ze stelde zich voor als Domitila, verslaggeefster van de landelijke Braziliaanse zender SporTV. Het is eigenlijk een raar fenomeen, journalisten die collega's onderwerpen aan een interview, maar op eindtoernooien is dit schering en inslag.

Een paar seconden later legde ik in mijn beste Engels uit dat wij ook niet weten hoe Oranje er nu eigenlijk voor staat. Dat vijf-drie-twee volgens de bondscoach defensiever lijkt dan het is. Dat Oranje tegen Australië weer in vier-vier-twee zou spelen.

En ik kon er tot haar opluchting aan toevoegen dat Arjen Robben niet geblesseerd is, maar slechts apart trainde omdat er een speler te veel was voor het voetvolley. Brazilië en vooral Domitila slaakten een zucht van verlichting. Ik spelde de namen Strootman, Sneijder, Feyenoord, De Guzman en mijn eigen naam goed op haar papiertje en deed mijn hele verhaal voor haar camera.

Om even voor half vijf begon op SporTV het item over Oranje. Beelden van de training, van Robben, De Guzman en Van Gaal. Domitila schitterde in beeld en ik... door afwezigheid. Deze ietwat corpulente, kalende verslaggever uit Nederland bleek in de eindmontage te zijn gesneuveld.

Gelukkig heb ik de foto's nog. En op de plaatjes van de Copacabana moet het thuisfront nog maar even wachten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl