NOS NieuwsAangepast

Mercedes Göring wordt geveild

De Mercedes van nazi-kopstuk Hermann Göring wordt komende week geveild via eBay. Dat is bekendgemaakt door het bedrijf in de Amerikaanse staat Florida dat de Mercedes-Benz 540K heeft gerestaureerd.

Göring was als 'Rijksmaarschalk' tijdens de Tweede Wereldoorlog onder meer verantwoordelijk voor de Duitse luchtmacht en werd beschouwd als de machtigste nazi na Hitler. Hij pleegde in 1946 zelfmoord in de cel, kort nadat hij tot de strop was veroordeeld tijdens de Neurenbergprocessen.

Görings auto werd aan het einde van de oorlog in beslag genomen door Amerikaanse militairen, die hem hadden aangetroffen bij de Berghof, het huis van Hitler in Beieren, en hem als oorlogstrofee naar de VS verscheepten.

Verzamelaar

Uiteindelijk kwam de wagen in 1955 terecht bij een verzamelaar in de staat North Carolina, die de Mercedes uit 1941 volgens de aanbieders bijna zestig jaar bij zich hield. Mercedes-Benz zelf, tegenwoordig onderdeel van Daimler, zou de echtheid hebben bevestigd.

Een andere auto van Göring bracht bij een veiling bijna 25 miljoen dollar op. De restaurateurs denken niet dat dit met dit model opnieuw lukt, al is de klassieke auto uitgerust met onder meer sirenes en heeft hij een krachtige motor die een topsnelheid van 160 kilometer mogelijk maakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl