NOS NieuwsAangepast

Wie is 'nieuwe held' Tuinman?

Na vijf jaar wordt in oktober weer de hoogste militaire onderscheiding, de Willems-Orde, uitgereikt. Dit keer aan een 'nieuwe held' van Defensie Afghanistanveteraan Gijs Tuinman. Commando Tuinman, nu 34 jaar en geboren in Heerlen, begon zijn militaire carrière bij de Koninklijke Militaire Academie (KMA). Hij stroomde daarna door naar de opleiding van het Korps Commandotroepen.

Op 21-jarige leeftijd gaf hij leiding aan een team dat speciale operaties uitvoert in vijandelijk gebied. Tuinman is onder meer vijf keer naar Afghanistan op missie geweest. Daarnaast is hij ook meerdere keren naar Afrika gegaan. Met zijn werk bij Defensie wil hij een bijdrage leveren aan een veiligere wereld, zegt hij in een interview op Veteranendag.nl.

Krachtige leider

Tijdens een van zijn missies in Afghanistan werd het team van Tuinman gevolgd door NOS-verslaggever Peter ter Velde. Tuinman was toen 30 jaar en commandant van de operatietroepen van de commando's. Het team deed daar vooral geheime operaties. Volgens Ter Velde was hij ondanks zijn jonge leeftijd een krachtige, intelligente leider.

In 2009 werd hij voor een eerdere heldendaad onderscheiden met de Bronzen Leeuw. Hij ontvangt de Willems-Orde voor zijn moedige optreden op 6 september 2009 in Deh Rawod waar hij de groep commando's leidde die korporaal Kevin van de Rijdt probeerde te redden.

Deloitte

Na de periode in Afghanistan heeft Tuinman een korte periode gewerkt bij Deloitte als consultant. Vorig jaar is hij door Defensie gevraagd om terug te komen bij de krijgsmacht, waarschijnlijk vanwege de missie naar Mali.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl