NOS NieuwsAangepast

Chaos in São Paulo voor WK

Zes dagen voor de aftrap van het WK voetbal is de Braziliaanse stad São Paulo het toneel van harde confrontaties tussen stakers en de oproerpolitie. De agenten zetten traangas, rubberkogels en stungranaten in om het stakende treinpersoneel te verspreiden.

Daarbij raakten zeker drie demonstranten gewond, meldt een woordvoerder van de vakbonden.

Geen akkoord

Veel treinen en metro's staan voor de tweede dag stil omdat het personeel staakt voor meer loon. Niets wijst erop dat er snel overeenstemming wordt bereikt. Dagelijks maken in São Paulo 3,5 miljoen mensen gebruik van het openbaar vervoer.

Ook voetballiefhebbers zijn grotendeels afhankelijk van de metro om naar het stadion te reizen waar donderdag de openingswedstrijd van het WK wordt gespeeld.

Vakbonden

Ook in andere speelsteden in Brazilië zoals Rio de Janeiro, Salvador, Recife en Manaus, is het dagelijks leven de afgelopen weken ernstig verstoord door stakingsacties van onder anderen onderwijzers, vuilnismannen, politieagenten en buschauffeurs.

De machtige Braziliaanse vakbonden proberen de overheid tot concessies te dwingen onder de druk van het naderende WK-spektakel. Vier jaar geleden gingen in Zuid-Afrika, toenmalig gastheer van het WK, pal voor de start de buschauffeurs in staking.

Minister van Justitie Cardozo heeft de stakers in São Paulo gevraagd om omwille van de nationale trots hun acties te beëindigen.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl