NOS NieuwsAangepast

Vier Spinozapremies toegekend

Vier Nederlandse wetenschappers zijn uitgekozen voor de prestigieuze Spinozapremie 2014. Het zijn fysicus Dirk Bouwmeester, archeoloog Corinne Hofman, milieutechnoloog Mark van Loosdrecht en trekvogel-ecoloog Theunis Piersma.

De Spinozapremie wordt toegekend door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) aan topwetenschappers die baanbrekend onderzoek doen. Het is de hoogste wetenschappelijke onderscheiding van Nederland.

Quantummechanica

Dirk Bouwmeester bestudeert als experimenteel natuurkundige de grenzen van de quantummechanische wereld. Bouwmeester is verbonden aan de Universiteit Leiden en de Universiteit van Santa Barbara in Californië.

Het onderzoeksterrein van archeoloog Hofman is het Caribisch gebied. Zij bestudeert de manier waarop de oorspronkelijke indiaanse bevolking communiceerde en wat er veranderde met de komst van de kolonisten in 1492. Hofman werkt aan de Universiteit Leiden.

Afval

Het onderzoek naar gedrag van bacteriën van biotechnoloog Van Loosdrecht heeft onder meer geresulteerd in nieuwe manieren om water te zuiveren en waardevolle stoffen te maken uit afval. Van Loosdrecht werkt aan de Technische Universiteit Delft.

Ecoloog Piersma onderzoekt de invloed van onder andere klimaat, voedsel en ziektekiemen op het gedrag van vogels. Hij bouwde langs de trekroutes van vogels een wereldwijd onderzoeksnetwerk. Piersma is verbonden aan de Universiteit Groningen.

2,5 miljoen

Op 9 september worden de Spinozapremies feestelijk uitgereikt in de Nieuwe Kerk in Den Haag. De laureaten maken dan ook bekend aan welk nieuw onderzoek zij de premie van 2,5 miljoen euro die ze ieder krijgen, gaan besteden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl