NOS NieuwsAangepast

Aanwinst Rijks meteen in Eregalerij

Het Rijksmuseum heeft een schilderij van de 17e-eeuwse schilder Meindert Hobbema gekregen. Boslandschap met een vrolijk gezelschap in een wagen komt meteen in de Eregalerij te hangen, waar het museum zijn topstukken toont.

Het Rijksmuseum noemt het schilderij de belangrijkste particuliere schenking van de afgelopen 50 jaar. Hobbema schilderde het werk rond 1665.

Cadeau kunstverzamelaar

De Hobbema is dicht bij De Nachtwacht gehangen, in de laatste nis aan de rechterkant. Een schilderij van Adriaen van de Velde, Echtpaar in landschap, heeft er plaats voor moeten maken.

Het schilderij is een cadeau van kunstverzamelaar Willem baron van Dedem. Van Dedem, die in Londen woont, is de oprichter van kunstbeurs Tefaf. Hij deed in 2002 een miljoenen schenking aan het Mauritshuis met vijf schilderijen.

Invloed

Landschapsschilder Hobbema was een leerling van Jacob van Ruisdael. Zijn Watermolen hing al in de Eregalerij. Dat schilderde hij waarschijnlijk een jaar eerder dan het schilderij dat vandaag wordt gepresenteerd.

Het bekendste werk van Hobbema is Het Laantje van Middelharnis (1689), dat in de National Gallery in Londen hangt. Hobbema's stijl sloeg aan in Engeland en hij was van grote invloed op schilders als Gainsborough.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl