NOS NieuwsAangepast

Koning herdenkt D-day in Frankrijk

Vanochtend heeft in het Franse Arromanches de Nederlandse herdenking van de geallieerde invasie in Normandië plaatsgevonden. Het is vandaag 70 jaar geleden dat die invasie begon, op D-day. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima woonden de herdenking bij.

Nederland was dit jaar aanwezig met een zware delegatie. Behalve het koningspaar namen premier Rutte en minister Hennis-Plasschaert van Defensie deel aan de plechtigheden.

Tijdens de herdenking spraken premier Rutte, minister Hennis en vertegenwoordigers van de veteranen. Daarna werden er kransen gelegd, een minuut stilte gehouden en het Franse en Nederlandse volkslied gespeeld.

Prinses Irene Brigade

Prins Jaime de Bourbon de Parme was ook bij de herdenking. Hij is de beschermheer van de veteranen van het Garderegiment Fuseliers Prinses Irene Brigade, een infanterieregiment dat naar zijn moeder is genoemd.

Dat garderegiment komt voort uit de Prinses Irene Brigade, die in 1941 in Engeland werd opgericht om samen met de geallieerden tegen de Duitsers te vechten. De brigade werd vooral gevormd door Engelandvaarders. Uiteindelijk groeide de brigade uit tot 1200 man.

De eenheid vocht in Normandië en nam deel aan de bevrijding van het zuiden van Nederland. Na de oorlog werd de Prinses Irene Brigade in juli 1945 ontbonden.

Internationale herdenking

Willem-Alexander, Máxima en Rutte gingen na de ceremonie naar Château de Bénouville voor een lunch met wereldleiders. Daar werden ze ontvangen door de Franse president Hollande. Na de lunch begon de internationale herdenking.

Daar waren ook de Amerikaanse president Obama, de Russische president Poetin, de Duitse bondskanselier Merkel en de Britse premier Cameron en koningin Elizabeth aanwezig. Ook de net verkozen president van Oekraïne Porosjenko was uitgenodigd door Hollande. De Franse president hield zelf een toespraak.

De NOS deed de hele dag verslag van de herdenking. U kunt van 19.00-19.25 uur nog kijken naar de hoogtepunten van 70 jaar na D-day.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl