"Maak huurders aandeelhouder van hun woningcorporatie." Dat bepleit André Thomsen, oud-lid van de Raad van Commissarissen van Woonbron. Hij werd gehoord door de parlementaire enquêtecommissie Woningcorporaties.

"Het past bij de huidige participatiemaatschappij om burgers die een huis huren meer zeggenschap en invloed te geven." Thomsen verwacht dat als huurders mogen meebeslissen, verkeerde beslissingen en misstanden bij woningcorporaties voorkomen kunnen worden.

Thomsen zat in de Raad van Commissarissen van Woonbron gedurende de periode dat het schip SS Rotterdam werd aangekocht. Het project liep uit op een verlies van 250 miljoen euro. Directeur Martien Kromwijk werd vanmorgen gehoord.

Meegezogen

"Ik ben er in meegezogen. We zijn bij elke stap dat het duurder werd kritisch geweest als Raad van Commissarissen. We hebben het project vaak bevroren. Maar elke keer gaf de directeur weer onderbouwingen waardoor het leek te kunnen", zegt Thomsen.

Hij schetst een beeld van een goedbedoelende corporatiedirecteur die in een project verzeild is geraakt dat alsmaar groter en risicovoller werd, totdat uitstappen niet meer mogelijk was. De directeur voelde zich politiek gesteund door zijn goede contacten met het ministerie, de opeenvolgende ministers en de gemeente Rotterdam.

Thomsen pleit naast inspraak door huurders voor deskundig toezicht: "Als er een onafhankelijk instituut was geweest waar ik als commissaris om advies had kunnen vragen dan had ik het gedaan."

"Goedbedoeld amateurisme"

De voormalige externe toezichthouder bij Woonbron, Hans Zwarts, bevestigt in zijn verhoor het beeld van "goedbedoeld amateurisme" en een ministerie dat pas laat ingreep.

"De directeur belde in 2005 met de minister om toestemming voor het project. Dat werd gegeven. Hij kreeg daarna steeds de indruk politiek gesteund te worden. Als hij andere signalen had gehad was hij vast eerder gestopt", vertelt Zwarts.

Hij noemt de corporatiesector een bedrijfstak met een aparte cultuur met nauwe banden met de politiek. "Het is ons-kent-ons, rotondes in de banen tussen de politiek en de sector."

STER reclame