NOS NieuwsAangepast

Israël breidt nederzettingen uit

Israël zet de plannen door om 1500 nieuwe woningen te bouwen in Oost-Jeruzalem en op de Westelijke Jordaanoever. In een verklaring noemt minister Ariel van Volkshuisvesting het een reactie op de installatie van de nieuwe Palestijnse regering.

De Palestijnen presenteerden hun nieuwe eenheidsregering maandag. Er zitten alleen mensen in die geen band hebben met Fatah en Hamas, maar beide organisaties waren wel betrokken bij het regeerakkoord. Israël wil niets te maken hebben met Hamas en benadrukt dat het een terreurorganisatie is.

De uitbreiding van de nederzettingen in de door Israël bezette gebieden is volgens minister Ariel "een passend zionistisch antwoord op de vorming van een Palestijnse terreurregering". Hij noemt de plannen "nog maar het begin".

Vredesgesprekken

De bekendmaking zet de verhouding tussen de Palestijnen en Israël verder op scherp. Eind april schortte Israël de vredesbesprekingen al op, toen duidelijk werd dat er een Palestijnse eenheidsregering zat aan te komen.

De Palestijnse hoofdonderhandelaar Erekat toont zich vandaag niet hoopvol over een vervolg van de gesprekken. Hij noemt de bekendmaking van de bouwplannen een teken dat Israël op "een grote escalatie" afstevent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl