NOS NieuwsAangepast

GL onder vuur om leenstelsel

Met name GroenLinks lag in de Tweede Kamer onder vuur, omdat deze partij vorige week een akkoord met de coalitie sloot over een leenstelsel voor studenten. PVV'er Beertema zei bijvoorbeeld dat "deze linkse partij het verheffingsideaal aan de wilgen heeft gehangen".

Schouten van de ChristenUnie vroeg zich af hoe het kan dat GroenLinks aan de ene kant probeert de hypotheekschulden aan te pakken, en er nu aan de andere kant voor zorgt dat het aantal leningen toeneemt.

Liefdevol nest

GroenLinks-woordvoerder Klaver noemde zichzelf een voorbeeld van een jongere uit een liefdevol maar niet rijk nest, die zich via het vmbo heeft opgewerkt naar een universitaire studie. Hij zei ervan overtuigd te zijn dat hij ook in het nieuwe systeem alle kansen zou hebben gekregen.

In het debat over het leenstelsel kreeg ook de andere oppositiepartij die het akkoord ondertekende, D66, ervan langs, maar in mindere mate. SP-Kamerlid Van Dijk noemde D66 "partij van het onderwijs, maar nu even niet".

Het leenstelsel houdt in dat de basisbeurs vanaf het nieuwe studiejaar in 2015 wordt omgezet in een lening, die in 35 jaar kan worden terugbetaald. De maatregel moet ongeveer 1 miljard euro opleveren, die gebruikt moet worden om de kwaliteit van het hoger te verbeteren.

Kind van rekening

Het debat in de Tweede Kamer werd aangevraagd door de ChristenUnie. Volgens Schouten wordt het kind van de bakker, straks het kind van de rekening. CDA-Kamerlid Rog zei dat studenten worden opgezadeld met een schuld van 30.000 euro. "Een leven lang leren wordt een leven lang lenen."

Minister Bussemaker publiceerde in aanloop naar het debat een weblog, waarin zij schrijft dat een schuld van 30.000 euro "klinkklare onzin" is. "Het CPB heeft het doorgerekend en komt uit op 6000 extra schuld voor studenten die al lenen en tussen de 6000 en 9000 voor studenten die nu nog niet lenen."

Volgens de minister beweren verschillende politieke partijen "met droge ogen" dat jongeren uit gezinnen met lage inkomens massaal zullen afzien van een studie. "Dat bekt allemaal wel lekker en je haalt er de krant mee, maar het is volledig verzonnen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl