NOS NieuwsAangepast

"Iemand anders moet de dader zijn"

De nieuwe feiten in de Deventer moordzaak, waar de Volkskrant vanmorgen over publiceerde, komen niet als een grote verrassing. Dat zegt opiniepeiler Maurice de Hond, die al jaren strijdt voor de onschuld van Ernest Louwes. Louwes is veroordeeld voor de moord op Jacqueline Wittenberg in 1999.

De Hond zei in Radio 1-programma De Ochtend dat de bevindingen van de recherche bevestigen wat hij al wist. "De conclusies staan haaks op het daderschap van Louwes."

De nieuwe feiten komen overeen met de theorie van de opiniepeiler. "Na de wurging is het slachtoffer verplaatst van de gang naar onder het schilderij van haar overleden man. En daar zijn uiteindelijk de messteken toegebracht op het ontzielde lichaam. Dat het meer dan zes uur daarna is gebeurd, wisten we nog niet."

De Hond hield jarenlang vol dat niet Ernest Louwes de dader was, maar klusjesman Michaël de Jong. Nu wil hij daar geen uitspraken over doen. Een conclusie is voor de opiniepeiler wel duidelijk: "als Louwes niet de dader is, moet iemand anders de dader zijn".

Nieuwe zaak

De advocaat van De Jong vindt het jammer dat hij na 10 jaar nog steeds wordt lastiggevallen over de zaak. "Ik had gehoopt rustig mijn pensioen te bereiken, zonder eeuwig de advocaat van de klusjesman te blijven", verzuchtte hij in het NOSRadio 1 Journaal.

Als de nieuwe feiten allemaal waar zijn, is het volgens Vlug mogelijk dat er een nieuwe strafzaak komt tegen Louwes. Maar hij verwacht niet dat zijn cliënt opnieuw als verdachte wordt gezien. "Ik heb nooit sporen van concreet bewijs gezien tegen Michaël de Jong." Vlug benadrukt dat hij er niet op uit is om Louwes veroordeeld te houden.

Maurice de Hond vindt het belangrijk dat een nieuwe zaak tegen Louwers snel wordt gestart, omdat de Deventer moordzaak in 2019 verjaart.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl