NOS NieuwsAangepast

Welke studie is het snelst rendabel?

Hoe lang duurt het voordat alle kosten van een studie terugbetaald zijn? De Algemene Rekenkamer heeft de rendementen van honderd studies in kaart gebracht. Daarbij is gekeken naar de kosten van de student en de overheid.

Als voorbeeld noemt de Rekenkamer een universitaire studie economie. Die opleiding kost de overheid in totaal 73.000 euro. Daarnaast betaalt de student zelf nog 12.000 euro collegegeld.

Als de student meteen na zijn opleiding gaat werken, is de overheidsbijdrage binnen 8 jaar terugverdiend. De overheid heeft het bedrag dan via de inkomstenbelasting teruggekregen. De economiestudent zelf is na 4 jaar werken al uit de kosten.

Mbo

Voor iemand met een mbo-opleiding techniek duurt het veel langer voor de overheid het geld terug heeft. Die studie kost de overheid ongeveer 48.000 euro, maar omdat het salaris lager is, duurt het tot bijna 15 jaar voor het Rijk zijn geld terug heeft. Wel heeft de student zijn eigen kosten, 3000 euro, er al binnen een jaar uit.

Het nieuwe leenstelsel is overigens niet meegenomen in de berekeningen van de Rekenkamer.

Het onderzoek van de Rekenkamer is gedaan in het kader van het 200-jarig bestaan van de instelling. Via een speciale site en app van de Rekenkamer kunnen scholieren bekijken hoe rendabel hun toekomstige opleiding is.

Ook is te zien welke opleiding gemiddeld het hoogste inkomen oplevert: "dat vinden scholieren natuurlijk interessant", zegt een woordvoerder.

Op Twitter is het gesprek over het onderzoek te volgen via #CheckJeRendement. Vragen over het onderzoek zijn te stellen aan @Rekenkamer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl