NOS NieuwsAangepast

FBI: Grof geld voor jouw laser-tip

Levensgevaarlijk: piloten verblinden met een laserpen. Toch blijft het aantal 'laserincidenten' in de VS maar stijgen en stijgen. De FBI is het zat, en geeft een flinke beloning voor tips over daders.

FBI

In 2005 waren er nog 300 incidenten, in 2013 waren er bijna 4000 incidenten.

Aanmoediging

De veiligheidsdienst heeft een dikke 7000 euro over voor informatie die leidt tot de mensen die piloten verblinden met de pennetjes.

"We willen mensen aanmoedigen om contact op te nemen als ze het zien gebeuren", zegt de FBI. "Het kan verschrikkelijke consequenties hebben voor piloten en hun passagiers."

Flickr / Andrew Fastlizard4

Landen

Sommige laserpennen kunnen meer dan 9 kilometer schijnen, ongeveer net zo ver als een normaal passagiersvliegtuig van ons is verwijderd.

"Je denkt meteen: kan ik nog veilig landen? Hoe moet ik landen als ik niks kan zien?", zegt een piloot over zo'n incident.

In een video laat de FBI zien wat de gevolgen kunnen zijn.

.

Test

De beloning is in februari getest in 12 Amerikaanse steden, waaronder Chicago, Houston, New York en Washington. Een succes, zegt de FBI. Het aantal incidenten nam af met 19 procent.

Daarom zijn er meer steden toegevoegd aan de beloningsregeling: 56 plaatsen in de VS, Porto Rico en het eiland Guam, waar een belangrijke militaire vliegbasis ligt.

Streng verboden

Daders worden stevig aangepakt. "Voor degene die denkt dat het een grap is: bedenk goed wat je doet. Je krijgt geen tweede kans. Als we je identificeren, krijg je een stafblad waar je de rest van de leven niet meer vanaf komt", zegt de FBI.

In maart kreeg een 26-jarige man uit Californië 14 jaar celstraf omdat hij met z'n laserpen op politie- en ziekenhuishelikopters scheen.

Flickr / Bob Cox

Nederland

In Nederland waren er vorig jaar 245 incidenten. Dat is een flinke daling ten opzichte van de jaren ervoor, maar een verklaring daarvoor hebben de instanties niet. In Groot-Brittannië nam het aantal incidenten juist weer toe. "Het afleiden van piloten met lasers is levensgevaarlijk", zegt een woordvoerder van de Britse politie tegen de BBC. De Metropolitan Police in Londen zei dat in 2010 'maar' 145 incidenten van laseroverlast gemeld werden, in 2012 steeg dat aantal meldingen naar 252.

In de video hieronder zie je hoe mensen met laserpennetjes te werk gaan.

.

Door: Maarten

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl