"Oorzaak brand snel achterhalen"

Aangepast

"De mensen in de omgeving van Moerdijk hebben er recht op om snel te horen hoe dit kon gebeuren." Dat zei burgemeester Klijs van Moerdijk tijdens een persconferentie over de brand bij Shell. Het Openbaar Ministerie, het bedrijf zelf en verschillende diensten zijn een onderzoek gestart naar de oorzaak van de brand.

Op dit moment zijn er ook medewerkers van de Onderzoeksraad voor Veiligheid in Moerdijk. Die gaan onderzoek doen. Aan het eind van de middag neemt de raad een beslissing over de reikwijdte van hun onderzoek.

"De mensen in deze regio zijn ontzettend geschrokken van de gigantische knallen", hoorde de burgemeester in zijn gesprekken met omwonenden. Het ligt niet voor de hand dat de onderhoudswerkzaamheden aan de benzeenreactor het vuur hebben veroorzaakt, aldus de brandweer.

Ethylbenzeen

Bij de brand is de stof ethylbenzeen vrijgekomen. Volgens een woordvoerder van de GGD is deze stof niet kankerverwekkend. In de lucht zijn geen verhoogde concentraties ethylbenzeen aangetroffen. Er wordt nog onderzoek gedaan naar de roetdeeltjes die in de wijde omtrek zijn neergedaald.

Omwonenden kunnen wel last hebben van geïrriteerde slijmvliezen, maar dat is ongevaarlijk en die klachten gaan gewoon over, aldus de GGD.

Sop

Scholen in de omgeving moeten het roet op de speelplaatsen met sop verwijderen. Groenten van het land waar roet op ligt, moeten worden weggegooid.

Bij de brand raakten twee mensen lichtgewond. Zij hebben de nacht in het ziekenhuis doorgebracht en zijn nu weer thuis.

Geen ramp

De brandweercommandant van de veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid wilde niet zeggen dat Moerdijk aan een grote ramp is ontsnapt. Wél is het zo dat er vijftig kuub van het uiterst brandbare ethylbenzeen in de reactor opgeslagen lag.

De brandweer was zes minuten na het eerste alarm ter plekke. Daarna is met groot materieel het vuur bestreden. Het bluswerk duurde zeven uur lang, omdat deze stof volledig moet uitbranden, aldus de commandant. Om 06.10 uur werd het sein brand meester gegeven.

Shell

Shell was niet vertegenwoordigd bij de persconferentie van de gemeente en de hulpdiensten. Het bedrijf laat weten dat de brand grote schade heeft aangericht. De getroffen reactor lag al stil wegens onderhoud en blijft voorlopig buiten gebruik.

De productie op alle andere faciliteiten verloopt volgens planning, meldt Shell.

STER Reclame