NOS NieuwsAangepast

Brand Shell Moerdijk geblust

De brand bij Shell in Moerdijk is rond 05.30 vanochtend geblust. Bij het bedrijf brak gisteravond om 22.45 uur een grote brand uit na een aantal explosies in een lege benzeenreactor. Twee mensen zijn lichtgewond geraakt.

Er ontstond een vuurzee met metershoge vlammen, maar na een uur was de brand sterk afgenomen. Besloten werd om het vuur gecontroleerd te laten uitbranden.

Bij de explosies en de brand is ethylbenzeen vrijgekomen. "Dat is niet gevaarlijk voor de volksgezondheid, maar het kan wel leiden tot neerdwarrelen van deeltjes. Dat gebeurt vooral in de Hoeksche Waard'', zei burgemeester Klijs van de gemeente Moerdijk vannacht op een persconferentie.

Rotterdam

De explosies waren te horen tot in de wijde omtrek. Er kwamen meldingen uit onder meer Bleiswijk, Delft, Zevenbergen en Lekkerkerk. Het vuur was tot in Rotterdam te zien.

Chemiecomplex

Hulpverleners riepen het publiek op uit de buurt te blijven. Het complete industrieterrein werd afgezet.

Het Shellcomplex ligt aan de Chemieweg in Moerdijk, in de buurt van het terrein waar begin 2011 een enorme brand woedde bij Chemie-Pack. Het bedrijf ging volledig in vlammen op en dat leidde tot ernstige milieuvervuiling.

Sinds half mei werd er onderhoud gepleegd aan twee van de vier fabrieken van het Shell-complex in Moerdijk. Maar of het onderhoud verband houdt met de explosies is niet duidelijk.

Op het chemiecomplex worden bouwstoffen gemaakt waarvan andere bedrijven producten maken als verpakkingen, frisdrankflessen, dvd's, matrassen, tapijten en autobanden. Bij Shell Moerdijk worden vier miljoen ton chemische producten per jaar gemaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl