NOS NieuwsAangepast

Opstelten vindt geen bankafschrift

Er zijn geen bankafschriften meer van de deal tussen voormalig officier van justitie Fred Teeven en drugshandelaar Cees H. Dit schrijft minister Opstelten van Justitie in een brief aan de Tweede Kamer.

In maart meldde Nieuwsuur dat de huidige staatssecretaris Teeven van Justitie in 2000 als officier van justitie een deal had gesloten met Cees H. De deal hield in dat de drugshandelaar kon beschikken over geld dat op Luxemburgse rekeningen stond en waar het Openbaar Ministerie beslag op had gelegd. De staat hield 750.000 gulden in als schikking en de rest mocht H. houden. Volgens deskundigen was er sprake van een witwasoperatie.

Witwassen

Opstelten, die het woord voert over deze kwestie, ontkende tijdens een spoeddebat in de Tweede Kamer dat er geld is witgewassen. Volgens de minister stond niet vast dat het geld uit misdrijven afkomstig was. Hij beloofde de Kamer nog wel een nader onderzoek naar de aanwezigheid van bankafschriften en andere documenten.

Uit dat onderzoek blijkt nu dat er geen administratie meer is van de schikking tussen Teeven en Cees H. De bewaartermijnen zijn verlopen, de computersystemen zijn veranderd en er zijn geen back-ups gemaakt, zo blijkt uit de brief.

Ultieme duidelijkheid

"Ik heb alles in het werk gesteld om de gang van zaken van destijds te achterhalen," stelt Opstelten, "maar moet accepteren dat ik de ultieme duidelijkheid niet kan verschaffen."

Oppositiepartij D66 noemt het "zeer verwonderlijk"dat er niets meer terug te vinden is van de deal en verwacht dat het Openbaar Ministerie nu zorgvuldiger archiveert. GroenLinks noemt het "onbevredigend voor het rechtsgevoel".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl