NOS NieuwsAangepast

Stemming ombudsman uitgesteld

De Tweede Kamer stemt vandaag niet over de voordracht van Guido van Woerkom als Nationale ombudsman. Op verzoek van PvdA-Kamerlid Van Dam wordt de stemming uitgesteld omdat er "behoefte is aan een nader gesprek" met Van Woerkom. Een meerderheid van de Kamer stemde daarmee in. PvdA-leider Samsom zei in een toelichting dat het draagvlak van Van Woerkom nu een probleem is, maar dat een nieuw gesprek daar wat aan kan veranderen.

Van Dam refereerde bij zijn verzoek aan "de commotie van de afgelopen dagen" en de uitspraken van de waarnemend ombudsman, Van Dooren. Die schreef gisteren: "Voor het gezag van het instituut van de Nationale ombudsman is het van het grootste belang dat iedereen in Nederland vertrouwen heeft dat de ombudsman zonder vooringenomenheid zijn ambt uitoefent".

Taxi

Van Woerkom, nu nog directeur van de ANWB, zei vier jaar geleden dat hij zijn vrouw liever niet in een taxi zag, omdat er weleens een Marokkaan achter het stuur zou kunnen zitten. Hij excuseerde zich, maar afgelopen weekend haalden Marokkaanse organisaties de uitspraak aan.

Van Woerkom noemde het vandaag vervelend dat een uitspraak van vier jaar geleden zo centraal staat in de beeldvorming over zijn capaciteiten voor de functie van ombudsman. Tegenover EenVandaag zei hij dat hij er nog eens excuses voor wil aanbieden en dat hij afstand neemt van zijn uitspraak.

Hij denkt dat hij de kwaliteiten heeft om een goede ombudsman te worden. "Dat was zo en dat is zo; iedereen kan ervan overtuigd zijn dat ik zonder vooroordeel naar alle klachten zal kijken en daar een oordeel over zal vellen."

Gegoogeld

D66-Kamerlid Berndsen, die voorzitter was van de commissie die Van Woerkom heeft voorgedragen, zei dat ze Van Woerkom eerder niet heeft gegoogeld. "Dat is niet aan mij, ik ben verantwoordelijk voor de procedure en niet voor de inhoud." Berndsen zei wel dat de ophef haar geen prettige situatie lijkt voor Van Woerkom.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl