NOS NieuwsAangepast

Uitzetbeleid illegalen werkt niet

Er valt veel aan te merken op het uitzetbeleid van uitgeprocedeerde asielzoekers. Tot die conclusie komt de Commissie Integraal Toezicht Terugkeer (CITT) in haar jaarverslag.

De CITT is een onafhankelijke commissie die in opdracht van staatssecretaris Teeven onderzoekt of en hoe vreemdelingen terugkeren naar hun land van herkomst.

Illegaliteit

Volgens de commissie, onder leiding van oud-Kamerlid Hans Gualthérie van Weezel, daalt het aantal vreemdelingen dat gedwongen het land verlaat. Dat komt bijvoorbeeld doordat mensen ten minste 48 uur van tevoren gewaarschuwd moeten zijn over het besluit om weg te gaan. Asielzoekers komen vaak niet opdagen voor hun vlucht en verdwijnen in de illegaliteit.

In 30 procent van de gevallen gaat een begeleide reis niet door omdat uitgeprocedeerden spoorloos zijn of in het vliegtuig zelf een nieuw asielverzoek indienen. Het grootste probleem zijn de vluchten met een Afrikaanse bestemming.

Kinderpardon

De CITT waarschuwt dat ook het kinderpardon tot gevolg heeft dat andere gezinnen, die niet onder de pardonregeling vallen, minder willen meewerken aan vrijwillige terugkeer.

De commissie adviseert Teeven dat hij geld op vliegtickets kan besparen door gebruik te maken van gezamenlijke charters in Europees verband. Duitsland en Frankrijk doen dat al langer.

De CITT oordeelt dat de omstandigheden van asielzoekers in bewaring en de uitzetting van vreemdelingen humaan zijn. Nederland kan de vergelijking met andere landen "met glans" doorstaan, aldus de commissie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl