NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Obama: 1 miljard voor veilig Europa

President Obama wil dat het Congres 1 miljard dollar (735 miljoen euro) vrijmaakt om de Amerikaanse militaire aanwezigheid in Europa te versterken. De president kondigde zijn initiatief aan tijdens zijn bezoek aan Polen.

Met het extra geld kan het Amerikaanse leger meer militaire oefeningen en trainingsmissies in Europa uitvoeren. Ook zullen Amerikaanse land- en luchtmachttroepen die in Europa zijn gestationeerd, sneller worden gewisseld.

De buurlanden van Rusland dringen al langer aan op een grotere Amerikaanse militaire rol in Europa als reactie op de Russische bemoeienis met Oekraïne.

Samen sterk

Obama kwam vanmorgen in Warschau aan, de eerste stop van een vierdaags bezoek aan Europa. Op de luchthaven zei de president dat de VS staat voor de veiligheid in Polen en andere landen in de regio. "Als vrienden en bondgenoten staan we samen sterk."

Na overleg met zijn Poolse ambtgenoot Komorowski. spreekt Obama met de nieuwgekozen Oekraïense president Porosjenko. Een belangrijk thema zal de onrust in Oekraïne zijn en de spanningen met Rusland. Later volgt overleg met de Poolse premier Tusk en andere politieke leiders uit de regio.

In de Poolse hoofdstad staat de Amerikaanse president ook stil bij het feit dat Polen 25 jaar geleden de eerste, gedeeltelijke vrije verkiezingen hield na het communistische tijdperk.

NAVO-top

In Brussel is vandaag een NAVO-top van ministers van Defensie. Ze zullen voor het eerst spreken over de langetermijngevolgen van de Russische annexatie van de Krim. Oost-Europese landen - Polen en de Baltische Staten voorop - hebben de NAVO gevraagd om extra militaire inzet om Rusland buiten de deur te houden.

Morgen is Obama in Brussel bij de G7-top en vrijdag gaat hij weg naar Normandië, voor de 70ste herdenking van D-day. Ook de Russische president Poetin is daarbij aanwezig.

STER reclame