NOS NieuwsAangepast

Snorfietser op de weg met helm op

Snorfietsers kunnen worden verplicht om van het fietspad af te gaan en een helm te dragen. Minister Schultz van Haegen past de wet aan, waardoor dit mogelijk wordt. Door de maatregel moet het veiliger worden op de fietspaden.

De gemeente Amsterdam had gevraagd om snorfietsers van het fietspad te kunnen weren. Doordat er te veel auto's in de binnenstad komen, loopt het verkeer er vaak helemaal vast. Amsterdam wil daarom het fietsen veiliger en aantrekkelijker maken.

Het aantal fietsers in Amsterdam neemt toe, maar ook het aantal snorfietsers. En dat gaat niet goed samen, vindt de gemeente. Snorfietsers moeten nu nog op het fietspad rijden, maar een snorfiets is breder dan een gewone fiets en ze rijden vaak te hard. Dat veroorzaakt volgens de gemeente gevaarlijke situaties.

Onveiliger

Minister Schultz gaat het nu mogelijk maken om de snorfietsers van het fietspad te weren, maar dan wel in combinatie met een helmplicht. Anders wordt het juist voor de snorfietsers onveiliger op de weg.

De Fietsersbond is blij met het voorstel van de minister. De bond zegt dat er geregeld meldingen binnenkomen van ouderen die vanwege de snorfietsers bang zijn geworden en niet meer het fietspad op durven.

"Hiermee geven we het fietspad terug aan de fietsers en worden fietsers minder direct blootgesteld aan vieze lucht", zegt de directeur van de Fietsersbond.

"Symboolpolitiek"

Minder positief zijn RAI Vereniging en Bovag. Zij noemen het plan van de minister "levensgevaarlijke symboolpolitiek". Een grote groep weggebruikers wordt door de maatregel in onnodig riskante situaties gebracht, vinden ze. "Een helm helpt geen aanrijdingen voorkomen", zeggen de twee organisaties.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl