"Verschil arm/rijk klein in Nederland"
De inkomensongelijkheid in Nederland is klein in vergelijking met andere Europese landen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in een rapport over welvaart in Nederland.
Tussen 2001 en 2012 bleef de inkomensongelijkheid vrijwel gelijk. Een uitzondering was 2007 toen vooral veel topmensen uit het bedrijfsleven grote bedragen betaald kregen vanwege aantrekkelijke fiscale regels.
De inkomensverdeling is een onderwerp dat de laatste tijd op steeds meer belangstelling kan rekenen, onder meer door een boek van de Franse econoom Thomas Piketty. Hij stelt dat de ongelijkheid in inkomen wereldwijd explosief toeneemt, met desastreuze gevolgen.
Zelfstandigen getroffen
De koopkracht in Nederland nam in 2012 met 0,1 procent af. Ook de twee jaar daarvoor daalde de koopkracht. Zelfstandigen gingen er financieel het meest op achteruit. Ook mensen met een uitkering leverden flink in, zegt het CBS.
Verder is het vermogen van huishoudens tussen 2008 en 2012 nagenoeg gehalveerd. Het aantal huishoudens met een hypotheekschuld die hoger is dan de waarde van het huis is in deze jaren bijna verdrievoudigd.
In 2012 bedroeg het besteedbaar inkomen gemiddeld 33.200 euro. "Wanneer rekening wordt gehouden met de inflatie en met het steeds kleiner worden van huishoudens had een doorsnee-huishouden daarmee 15 procent meer te besteden dan begin jaren negentig, en 20 procent meer dan in 1977", aldus het CBS.
Groningen en Wassenaar
Uit het rapport blijkt verder dat de laagste inkomens vooral zijn te vinden in Oost-Groningen, onder meer in Pekela, Stadskanaal en Hoogezand-Sappemeer, en in Limburg, bijvoorbeeld in Kerkrade, Heerlen en Brunssum.
De gemeenten met de hoogste inkomens liggen bijna allemaal in het westen van het land, met bovenaan Bloemendaal, Wassenaar, Blaricum, Laren en Naarden. Verder zijn het Gelderse Rozendaal en het Brabantse Alphen-Chaam gemeenten met veel rijke inwoners.