NOS NieuwsAangepast

Voorlichting over nieuw 10-eurobiljet

Als voorbereiding op het nieuwe 10-eurobiljet, dat vanaf 23 september in omloop komt, gaat de Europese Centrale Bank (ECB) winkels en mkb-ondernemers uitgebreid informeren.

Deze maand ontvangen zo'n drie miljoen winkeliers en kleine ondernemers in heel Europa flyers en ander informatiemateriaal, waarin de kenmerken van het nieuwe biljet op een rijtje worden gezet. "Zodat ze direct overal worden geaccepteerd", zegt de ECB. De distributie van het voorlichtingsmateriaal start vandaag in Finland en Estland.

Ook kunnen de winkels de informatie gebruiken om hun klanten bij te praten.

Echtheid

Het nieuwe biljet lijkt erg op het oude tientje. Wel heeft het verbeterde echtheidskenmerken zoals een hologram en watermerk met daarop de Griekse mythologische figuur Europa.

Het nieuwe ontwerp moet vervalsingen tegengaan. In de tweede helft van 2013 werden 353.000 valse eurobiljetten onderschept; 11 procent meer dan in de eerste helft van dat jaar. Overigens is het aantal valse biljetten erg klein, want in totaal zijn er circa 15 miljard biljetten in omloop.

Invoering

Na het 5-eurobiljet is het tientje het tweede eurobriefje dat sinds de invoering van de euro - 1 januari 2002 - een nieuwe versie krijgt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl