Er zijn Oekraïense praktijken bij ouderenpartij 50Plus. Met die stevige uitspraak in het Radio 1 Journaal doet fractievoorzitter Norbert Klein een schepje bovenop de ruzie die woedt bij 50Plus. Klein heeft een conflict met het partijbestuur sinds hij Kamerlid Baay uit de partij had gezet. Sindsdien wordt er over en weer met modder gegooid.

Klein hekelt de cultuur die heerst binnen de partij en vindt dat senator Nagel te veel macht heeft: "Het is een soort 'Nagelsjenko'-partijcultuur. Een Oekraïense methode met veel dwang, drang, manipulatie en achterbaks gedoe, om ervoor te zorgen dat mensen weggaan."

"Het begon met Eerste Kamerlid De Lange. Daarna voorzitter Holthuizen, die ook het veld moest ruimen. En nu ben ik aan de beurt."

Geweldige brand

Nagel steekt zijn vinger op in de radiostudio: "Ja, ik wil graag wat terugzeggen. Ik doe niet mee aan aldoor die beschuldigen en verdachtmakingen. Ik hoor nu in een paar minuten de woorden gesjoemel en achterbaks. Ik beperk me tot de feiten. Feit is dat de heer Klein zonder overleg met het partijbestuur met de verklaring is gekomen dat mevrouw Baay uit de fractie was gezet. Daarmee heeft hij een geweldige brand aangestoken. Dat is zonder weerga in de parlementaire historie."

"Nou nou nou", onderbreekt Klein hem. "Mag ik ook even meneer Klein?", reageert Nagel. "Het partijbestuur heeft vervolgens het derde stichtingslid gehoord. Die gaf onverkort als mening: het ligt niet mevrouw Baay, maar het komt door de heer Klein."

"Ik doe een voorstel aan de heer Klein", zegt Nagel. "Er komt over twee weken een extra ledenvergadering en laten we ophouden met die beschuldigingen."

Schade

Klein zegt dat hij niet voor de vergadering is uitgenodigd. "Ik sta open voor ieder gesprek, dat is ook wel weer zo typisch Nagelsjenko-achtig, om dit nu te doen." Nagel onderbreekt hem: "Daar gaat hij weer. Hij vindt zichzelf kennelijk geweldig. Mijn voorstel aan de heer Klein is: stop nu met die verklaringen en met het aanrichten van schade aan personen en de partij."

Of de storm bij 50Plus na de extra ledenvergadering op 14 juni gaat liggen, moet nog blijken. Maar in elk geval heeft de ruzie het nieuwe Nederlandse begrip 'Nagelsjenko-partijcultuur' opgeleverd.

STER reclame