Videoboodschap verdachte Brussel

Aangepast

De man die vastzit voor de aanslag in het Joods Museum in Brussel vorige week had bij zijn arrestatie een videoboodschap bij zich waarin de verantwoordelijkheid wordt opgeëist voor de schietpartij. Dat heeft justitie in België, het federaal parket, bekendgemaakt op een persconferentie.

Op het filmpje zijn kleren van de verdachte en wapens te zien en ook is iemand te horen die zegt dat hij de aanslag heeft gepleegd. Omdat er niemand in beeld komt, kan het parket niet met zekerheid zeggen of de verdachte ook de spreker is. De verdachte, een Fransman, weigert volgens justie een verklaring af te leggen.

De stem in de video zegt dat het de bedoeling was dat de aanslag zelf gefilmd werd. Maar omdat de camera niet werkte, is achteraf een videoboodschap opgenomen. Het is niet duidelijk waarom de schutter het museum in Brussel als doelwit koos.

Geradicaliseerd

De verdachte, Mehdi Nemmouche uit de Noord-Franse stad Roubaix, is in Frankrijk meerdere malen veroordeeld, onder meer voor gewelddadige overvallen. Hij zat vijf jaar in de cel.

De 29-jarige verdachte is in gevangenschap vermoedelijk geradicaliseerd. Na zijn vrijlating, in 2012, vertrok hij naar Syrië. Vermoedelijk heeft hij daar met radicale islamitische groepen meegevochten tegen de troepen van president Assad.

Na ongeveer een jaar is hij naar Frankrijk teruggekeerd. De autoriteiten verloren hem daarna uit het oog.

Kalasjnikov

De verdachte werd vrijdagmiddag opgepakt bij een drugscontrole, toen hij aankwam in Marseille. Hij was een dag eerder met de bus vertrokken uit Brussel. Of Marseille ook zijn eindbestemming was, is onbekend.

De man had een kalasjnikov, een revolver en veel munitie bij zich. De kalasjnikov was gewikkeld in een vlag van de terreurorganisatie ISIS, die aan al-Qaida is gelieerd. De revolver zat in zijn vest.

Huiszoeking

De Belgische politie heeft vanochtend huiszoeking gedaan in Kortrijk bij contacten van de man. Mogelijk is de verdachte daar ook geweest.

De politie heeft twee mensen in Kortrijk meegenomen voor verhoor. De Belgische justitie denkt dat de verdachte voor de aanslag bij hen is langsgegaan.

STER Reclame