NOS NieuwsAangepast

Ziekte van Lyme ouder dan de mens

De ziekte van Lyme blijkt al miljoenen jaren op aarde voor te komen. Amerikaanse onderzoekers hebben de Borrelia-bacterie die de ziekte veroorzaakt aangetroffen in teken van 15 miljoen jaar oud.

De teken waren gevonden in barnsteen uit de Dominicaanse Republiek. De spinachtigen waren miljoenen jaren geleden in boomhars terechtgekomen en zo perfect bewaard.

De ziekte van Lyme kan bij de mensen pijnlijke gewrichten, hartproblemen en aandoeningen van het centrale zenuwstelsel veroorzaken. Als de ziekte niet snel wordt ontdekt, kan het zelfs dodelijk zijn.

Ötzi

Hoewel de bacterie dus al langer op aarde rondwaart dan de mens, werd de ziekte van Lyme pas halverwege de jaren 70 ontdekt. Dat kwam door de vage klachten die de ziekte veroorzaakt en de lange tijd tussen de besmetting en de eerste symptomen.

De ziekte van Lyme is genoemd naar het Amerikaanse dorpje waar de ziekte in 1975 een epidemie veroorzaakte. De oudst bekende mens met de ziekte is Ötzi, die hem 5300 jaar geleden opliep. Ötzi werd in 1991 in het ijs van de Italiaanse Alpen gevonden. Hij is de oudste menselijke mummie die ooit in Europa is gevonden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl