NOS NieuwsAangepast

Van Woerkom snapt ophef niet

De beoogde nieuwe Nationale ombudsman, Guido van Woerkom, betreurt het dat drie Marokkaanse organisaties problemen met hem hebben. Ze hebben over hem geklaagd omdat hij in 2010 zei dat hij zijn vrouw liever niet met de taxi laat gaan vanwege de kans dat er een Marokkaan achter het stuur kan zitten. In een interview met het ANP zegt hij nu dat dat klagen "niet helpt om tegenstellingen op te lossen".

Van Woerkom wijst erop dat hij destijds afstand van zijn uitspraak heeft genomen en zijn excuses heeft aangeboden. "Die waren aanvaard. Het leek erop dat het op een nette manier was opgelost."

De drie Marokkaanse organisaties vinden Van Woerkom ongeschikt als Nationale ombudsman. Van Woerkom stelt dat het jammer is "dat de discussie tussen de bevolkingsgroepen nu oplaait."

Katholiek

Hij wil gaan praten met het Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders. "Zij hebben vier jaar geleden mijn excuses geaccepteerd. Ik heb in niets gemerkt dat ze dat nu niet meer doen."

De vertrekkende ANWB-directeur zegt dat hij niet weet wat hij nog meer zou kunnen doen. "Als ik daarna nog andere uitspraken had gedaan, heb je misschien een punt, maar dan zou ik niet zijn voorgedragen. Ik ben katholiek opgevoed, op een gegeven moment moet je vergeven en het hoofdstuk sluiten.''

Tweede Kamer

Van Woerkom trekt zich in elk geval niet terug. Hij is de afgelopen week voorgedragen door een commissie uit de Tweede Kamer. Dinsdag moet de Tweede Kamer als geheel erover beslissen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl