NOS NieuwsAangepast

NL'ers in Thailand gewaarschuwd

Nederlanders in Thailand moeten op sociale media voorzichtig zijn met uitspraken tegen de militaire coup, twittert de Nederlandse ambassade in Bangkok. Negen dagen geleden nam het leger de macht over in het politiek verdeelde Thailand.

De nieuwe machthebbers stelden gisteren een verbod in op het sturen van provocerende boodschappen via Facebook of andere sociale media. Overtreders riskeren twee jaar cel.

Woensdag was Facebook al 55 minuten niet bereikbaar.

Vlaming

Donderdag pakte de politie in Bangkok een 42-jarige Vlaming op omdat hij kritiek op de staatsgreep zou hebben geuit. De man, die al enkele jaren in Thailand woont, droeg een T-shirt met de opdruk Peace Please.

Hij werd dezelfde dag nog vrijgelaten.

Kop indrukken

Politie en militairen zijn in groten getale aanwezig op de plekken in Bangkok waar de twee politieke kampen de afgelopen zes maanden permanent demonstreerden. Daar is nu niemand meer te bekennen.

Bij een winkelcentrum elders in de stad voerde de politie een man af die voor een tv-camera kort een bord toonde met het opschrift: "uitsluitend verkiezingen".

Kritiek

De Amerikaanse minister van Defensie Hagel heeft het Thaise leger vanmorgen opgeroepen om de politieke gevangenen vrij te laten, de censuur op te heffen en snel verkiezingen uit te schrijven.

Generaal Prayuth, de machtigste man in Thailand, vroeg de internationale gemeenschap gisteren geduld te hebben met de ontwikkelingen in zijn land. Prayuth denkt zeker een jaar nodig te hebben om het land zodanig te stabiliseren dat er vrije verkiezingen kunnen worden gehouden.

Avondklok

De militairen hebben de avondklok, die direct na de coup van kracht werd, onlangs versoepeld. Nu is het verboden om tussen middernacht en vier uur 's ochtends de straat op te gaan.

De toeristenindustrie had om de versoepeling gevraagd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl