NOS NieuwsAangepast

"80 kogelgaten in lichaam Martha"

In het lichaam van crimineel Gwenette Martha, die ruim een week geleden in Amstelveen werd geliquideerd, zaten meer dan tachtig kogelgaten. Dat heeft de lijkschouwer volgens Het Parool vastgesteld.

De bekende crimineel werd onder vuur genomen toen hij vorige week donderdag uit een shoarmazaak kwam. Hij werd volgens Het Parool beschoten met een kalasjnikov en waarschijnlijk nog één of meer automatische wapens. Tientallen kogels troffen hem voornamelijk in de borst.

Een man die naast Martha liep, werd niet beschoten en kon wegrennen. Hij bleef ongedeerd. De drie daders, die bivakmutsen droegen, vluchtten weg in een gereedstaande auto. De politie zoekt nog naar getuigen.

Sporen verloren

Het rechercheteam onderzoekt volgens Het Parool vele mogelijke achtergronden van de liquidatie. Doordat de vermoedelijke vluchtauto is uitgebrand, zijn veel sporen verloren gegaan. Het Nederlands Forensisch Instituut onderzoekt of op de vele tientallen kogelhulzen DNA of vingerafdrukken van de daders zijn achtergebleven.

De aanslag lijkt onderdeel van een langlopende vete in de Amsterdamse onderwereld. Op de avond van de liquidatie zat Martha in de Amstelveense shoarmazaak met een vriend, die vorig jaar op een feest in het Scheepvaartmuseum was toen daar een 26-jarige man werd doodgeschoten. Mogelijk is er ook een verband met de dubbele liquidatie in de Staatsliedenbuurt eind 2012.

Geen bescherming

Martha was in december 2013 het doelwit van een mislukte aanslag. Zijn advocaat vroeg daarna om bescherming voor zijn cliënt, maar die kreeg Martha niet omdat hij geen namen van mogelijke daders wilde noemen. Volgens advocaat Meijering liep de crimineel groot gevaar.

Na de liquidatie werd op internet gesuggereerd dat Martha in de gaten werd gehouden door een observatieteam van de politie, maar volgens Het Parool klopt dat niet. De politie was na de moord opvallend snel ter plaatse, maar dat kwam doordat er toevallig agenten in de buurt waren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl