NOS NieuwsAangepast

Sterling wil miljard dollar voor schade

Hij krijgt 1.4 miljard euro voor de verkoop van de Los Angeles Clippers, maar hij wil meer: Donald Sterling klaagt de Amerikaanse basketbalbond NBA aan. Hij eist een miljard dollar, ongeveer 730 miljoen euro, voor alle schade die hij geleden heeft na zijn racistische uitspraken.

ANP

"De gedwongen verkoop is onconstitutioneel en in strijd met Sterlings contract", staat in de aanklacht. Maar bovendien is het "achterbaks".

Volgens Sterling heeft hij geen NBA-regels overtreden en baseert de bond zich alleen op de racistische uitspraken in het telefoongesprek. Dat is tegen de wet, vindt de ex-clubeigenaar.

Te weinig

Omdat hij de club gedwongen moest verkopen, kreeg hij er minder geld voor, zegt Sterling.

Toch heeft de verkoop hem geen windeieren gelegd. Hij kocht de club in 1981 voor 9,1 miljoen euro, en verkoopt hem nu aan Steve Ballmer, de ex-directeur van Microsoft, voor 1,4 miljard: de op-een-na-hoogste prijs die ooit voor een sportclub werd betaald.

ANP

Mentale staat

De 80-jarige Sterling zou mentale problemen hebben, zeggen twee neurologen. Dat meldt CNN. Onzin, zegt zijn advocaat: "Hij heeft een milde mentale beperking, oftewel een slowing down."

ANP

Telefoongesprek

Sterling kwam in opspraak toen een telefoongesprek tussen hem en zijn vriendin uitlekte. Te horen was hoe hij zijn vriendin verbood om met zwarte mensen zoals Magic Johnson op de foto te gaan. Ze zou ook geen Afro-Amerikanen mogen meenemen naar wedstrijden van de club van haar man.

Hij werd voor het leven geschorst en kreeg 2.5 miljoen dollar boete, ruim 1.8 miljoen euro. Maar hij is niet van plan te betalen.

Door: Maarten

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl