NOS Nieuws Economie Aangepast

PwC-top belegt privé in vastgoed

Opnieuw blijkt dat topmensen van een groot accountantskantoor er privé-beleggingen in vastgoed op nahouden. Bij PwC heeft een groep topmanagers voor miljoenen euro's beleggingen lopen.

Elf topmensen kochten samen voor 4,5 miljoen euro woningen en flatgebouwen in Den Haag met de bedoeling die op te knappen en te verhuren. Ook twee leden van de raad van bestuur maken deel uit van de groep beleggers.

De beleggingen waren bedoeld als pensioeninvestering. PwC is er niet gelukkig mee dat de partners gezamenlijk opereren. "Dat leidt tot een gevoel van belangenverstrengeling", zegt een woordvoerder. Het is niet tegen de regels om zelfstandig te investeren in vastgoed.

Einde aan beleggingsclubs

Inmiddels heeft PwC de beleggers opdracht gegeven hun bezittingen te verkopen. Er mogen geen nieuwe beleggingsclubs meer worden opgericht.

Het accountantskantoor zegt in De Telegraaf: "We willen geen partnerships binnen partnerships". PwC heeft toezichthouder AFM ervan op de hoogte gesteld dat de beleggingen worden beëindigd.

Enquête

Onder de partners binnen PwC is een enquête gehouden waarin werd gevraagd naar beleggingen en aandelen. Zo is de accountant de beleggingsclub op het spoor gekomen. Op een partnervergadering volgende maand worden op basis van de bevindingen besluiten genomen.

Bij advies- en accountantskantoor KPMG stapte topman Jurgen van Breukelen begin deze maand op na een reeks misstanden. Hij kwam in opspraak na een mislukt privé-vastgoedproject. Bovendien werd geconstateerd dat er mogelijk belastingfraude was gepleegd bij de bouw van het nieuwe hoofdkantoor en waren er affaires bij bedrijven waarbij KPMG betrokken was.

STER reclame