NOS NieuwsAangepast

Kiesraad: uitslag voortaan eerder

De Kiesraad wil niet dat er bij toekomstige Europese verkiezingen ook weer drie dagen gewacht moet worden op de uitslag. De Kiesraad constateert dat er veel onrust en onduidelijkheid is ontstaan door het lange wachten en neemt de klachten serieus.

"We moeten onduidelijkheid voorkomen en nadenken of de uitslag eerder bekend gemaakt kan worden", aldus voorzitter Kummeling van de Kiesraad in een interview met de NOS.

De Kiesraad heeft vandaag de officiële uitslag van de verkiezingen voor het Europees Parlement gepresenteerd. De cijfers komen in grote lijnen overeen met de cijfers van persdienst ANP afgelopen zondag.

Italiaans stembureau

Het ANP kon pas zondagavond rond middernacht met de Nederlandse uitslag komen, terwijl er donderdag al was gestemd. De Europese regels schrijven voor dat de uitslag pas openbaar gemaakt mag worden als de laatste stembus in Europa dicht is. In Italië kon tot 23.00 uur zondag worden gestemd. Vanaf dat moment mochten de Nederlandse stembureaus hun gegevens pas doorgeven aan het ANP, dat alles nog in computers moest verwerken. Veertig minuten later kwam de Nederlandse uitslag.

De Kiesraad noemt deze gang van zaken "heel onbevredigend" voor politieke partijen en kandidaten die zo lang moesten wachten. De NOS kwam donderdag op de verkiezingsavond al met een exit-poll van Ipsos, maar in cijfers van exit-polls zit altijd een foutmarge. "Op de verkiezingsavond zal er veel meer duidelijkheid moeten komen wat er precies is gebeurd", zegt Kummeling.

Oplossing

De Kiesraad weet nog niet op welke manier het systeem aangepast gaat worden. Een van de mogelijkheden is stemmen op zondag, zoals de meeste andere Europese landen doen. Voor kiezers die dat om principiële redenen niet willen, moet dan een oplossing gezocht worden. "Ze kunnen misschien eerder stemmen".

Uit de officiële uitslag blijkt dat er vijf kandidaten met voorkeurstemmen voor het Europees Parlement gekozen zijn: Schreijer-Pierik (CDA), Van Nistelrooy (CDA), Wilders (PVV), Huitema (VVD) en Mineur (SP). Het is niet toegestaan om in de Tweede Kamer en het Europees Parlement tegelijkertijd te zitten, dus Wilders moet officieel nog een keuze maken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl