NOS NieuwsAangepast

Vergeet-mij-formulier van Google

Google heeft een formulier online gezet waarmee mensen kunnen vragen om zoekresultaten met hun naam erin te verwijderen. Het bedrijf reageert daarmee op een uitspraak van het Europese Hof van Justitie.

Op het formulier kunnen mensen aangeven welke zoekresultaten moeten worden verwijderd en waarom. Google vraagt daarbij om een kopie van een identiteitsbewijs.

Google beoordeelt vervolgens of de zoekresultaten inderdaad verwijderd moeten worden.

Vergeten

Eerder deze maand oordeelde het Europese Hof van Justitie dat mensen het recht hebben om 'vergeten' te worden. Het hof vond dat mensen een verzoek moeten kunnen indienen bij zoekmachines als ze vinden dat resultaten fout zijn of irrelevant.

Een Spanjaard had de zaak aangespannen. Het stoorde hem dat er informatie over de gedwongen verkoop van zijn huis in beeld kwam als er op zijn naam werd gezocht in Google.

Overvallen

Google-topman Larry Page zegt tegen de Financial Times dat het bedrijf is overvallen door de uitspraak van het Hof. Hij wil zich meer mengen in de privacy-discussie in Europa.

Daarom richt Google een commissie op met privacy-experts uit verschillende landen. Die moet met een advies komen over hoe Google moet om gaan met het recht om 'vergeten' te worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl