'Spooky science' in Delft
Wetenschappers van de TU Delft zijn er als eersten in geslaagd om informatie te teleporteren. De onderzoekers verplaatsten data over een afstand van drie meter, zonder dat de informatie door de tussenliggende ruimte reisde.
De computers waartussen de informatie werd verzonden, waren dus niet met elkaar verbonden; niet met een kabel en ook niet draadloos. De onderzoekers publiceerden hierover in het wetenschappelijke tijdschrift Science.
Verstrengeling
Om de informatie te transporteren maakten de wetenschappers gebruik van het fenomeen 'verstrengeling'. Daarbij smelten de identiteiten van twee deeltjes samen. De verstrengelde deeltjes gedragen zich als één, ook als ze ver van elkaar verwijderd zijn.
Volgens onderzoeker Ronald Hanson is verstrengeling "misschien wel het vreemdste en het meest intrigerende gevolg van de wetten van de quantummechanica".
'Spooky science'
De informatie werd opgesloten in quantumbits van diamant. Die kunnen als bouwstenen dienen voor een toekomstige quantumcomputer en zelfs voor een quantum-internet. Het grote voordeel van zo'n quantumnetwerk is dat de informatie volledig veilig verstuurd kan worden. Onopgemerkt afluisteren is niet mogelijk.
De onderzoekers willen het experiment deze zomer herhalen. Dan willen ze de informatie over een afstand van 1300 meter versturen. Als dat lukt, levert dat het ultieme bewijs van Albert Einsteins ongelijk over verstrengeling. De natuurkundige en uitvinder geloofde er niet in, hij noemde het 'spooky science'.
Het teleporteren van mensen, zoals in de science-fictionfilm Star Trek, blijft echter fantasie. Dat is volgens de natuurwetten niet mogelijk.