NOS VoetbalAangepast

"Kuijt heeft het gehad, een blamage"

Bondscoach Louis van Gaal maakt zaterdag de definitieve selectie van het Nederlands elftal voor het WK voetbal bekend. Nu bestaat de groep nog uit 29 spelers, zaterdag wordt dat aantal teruggebracht tot 23. Elke dag buigt op NOS.nl een analyticus zich over de vraag welke spelers Van Gaal moet laten afvallen. Vandaag: Jan Mulder.

"Eigenlijk zouden er nog meer dan zes spelers moeten afvallen. Nederland gaat gewoon met maar vijftien spelers naar het WK. Historisch, haha." Onderweg op de Duitse Autobahn tussen Oberhausen en Emden maakt Mulder zijn keuzes. Ziedende slagregen belemmert naar eigen zeggen zijn zicht én zijn denkvermogen. "Ik heb mijn aandacht meer op de weg", excuseert hij zich.

"Van der Vaart sukkelde teveel"

Door het wegvallen van Rafael van der Vaart hoeft Mulder zich - evenals Van Gaal - niet meer het hoofd te breken over de nummer 10-positie in Oranje. "Over klasse gesproken", zegt Mulder. "Van der Vaart is toch een beetje de Nederlandse Andrea Pirlo. Maar bij hem denk je ook dat hij gaat instorten en nooit meer opstaat. Van der Vaart had het niet. Ja, verhoging had hij. Als ze dat roepen, dan weet je het wel. Hij sukkelde te veel. De keuze tussen Wesley Sneijder en Van der Vaart was sowieso makkelijk. Sneijder piekt op het juiste moment."

Van de middenvelders laat vijfvoudig international Mulder ook Leroy Fer afvallen. "De keuze gaat tussen Jonathan De Guzman en Fer. Dan gaat Fer niet. De Guzman is net iets verfijnder. Hij heeft een goede vrije trap en voorzet. Fer is meer een grandioze rommelaar. Ik ga voor het voetbal. Tonny Vilhena mag wel blijven. Een kereltje dat invalt en opeens per ongeluk een bal in het net ramt. Hij is stevig. Ik heb iets met Vilhena, maar weet niet wat. Een gevoel."

Mulder gaat zonder PSV-sluitpost Jeroen Zoet naar het WK. "Zoet is paniek in de goal. Dat vind ik eigenlijk ook van Jasper Cillessen, maar die valt niet af. Zoet is ook meer een reservedoelman."

"Kuijt een blamage"

"Van de verdedigers zou ik Karim Rekik en Joël Veltman laten afvallen", stelt Mulder. "Zwakke spelers. Veltman heeft wel een paar goede wedstrijden gespeeld en is gelijk bij Oranje gehaald. Maar daarna... Dat nieuwe systeem is ook te ingewikkeld voor hem. De anderen zijn overigens niet veel beter. Het is een kwestie van smaak."

Mulder laat nog twee aanvallers afvallen: Quincy Promes en routinier Dirk Kuijt. "Kuijt heeft het echt wel gehad, een blamage. Met eerbied voor zijn spel. Hij is een goede speler, een klassespeler zelfs, maar zonder klasse. Ik bedoel: geen mooie voetballer. Ik ben voor beeldschoon, niet voor waardevol. Promes is iets te pril. Dan heb ik liever Jean-Paul Boëtius."

De selectie van Mulder is daarmee rond. Kruipen in de huid van de bondscoach viel hem zwaar. Zuchtend besluit hij: "Dit is wel moeilijk. Ik ben criticus en hoor de selectie van de bondscoach te bekritiseren. Ik hoor die selectie niet zelf te maken. Daarvoor ben ik ook te veel een mensenvriend. Ik kan die spelers niet zomaar liquideren. Het liefst zou ik de afvallers een reisje Brazilië aanbieden om er toch bij te zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl