NOS NieuwsAangepast

AOW niet gekort na inwonen bij kind

Hulpbehoevende ouderen die bij een familielid intrekken, worden niet gekort op hun AOW. De regeling, door tegenstanders wel de mantelzorgboete genoemd, is met een jaar uitgesteld.

Staatssecretaris Klijnsma moet in die tijd zoeken naar een alternatief. Het schrappen van de regeling kost het kabinet in 2015 zo'n 10 miljoen euro. Het bedrag kan over een paar jaar oplopen tot 200 miljoen. Bronnen gaan ervan uit dat de korting op de mantelzorg niet terugkeert.

Zieke moeder

De korting op de AOW kreeg veel kritiek. Het kabinet wil stimuleren dat mensen meer voor elkaar zorgen en de korting zou averechts kunnen werken. Klijnsma zegt dat ze vatbaar was voor dat argument: "Nu willen we onze oude moeder of vader in huis nemen en dan is het niet fijn als die net iets minder AOW krijgt."

Ze wil het komende jaar nog wel nadenken over de andere kant van het verhaal. "Want het is natuurlijk ook heel logisch, dat het goedkoper is als je met z'n allen de kosten deelt van een huis. Die twee dingen staan tegenover elkaar en daar gaan we goed over nadenken."

De zogeheten kostendelersnorm zou op 1 juli 2015 ingaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl