NOS NieuwsAangepast

Wiebes: accijnsverhoging loont

Het kabinet is niet van plan de verhoging van de brandstofaccijns terug te draaien. Staatssecretaris Wiebes benadrukt dat de verhoging de schatkist in het eerste kwartaal 51 miljoen euro aan extra inkomsten heeft opgeleverd. Dat is een toename van een kleine 6 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. "De maatregel draagt daarmee bij aan het op orde brengen van de overheidsfinanciën."

De oppositie en pomphouders in de grensstreek hadden geklaagd over teruglopende inkomsten door de verhoging van de accijns op lpg met 8 cent en op diesel met 4 cent per liter. Wiebes zegt daarover dat de effecten in de grensstreek niet "significant" uit de pas lopen met een al langer bestaande trend van teruglopende verkopen.

Geen verband

Hij erkent wel dat de daling in de grensstreek sterker is dan gemiddeld en dat er wel iets aan de hand is. "Maar we zien niet een heel sterk verband met de accijnsverhoging. De verkoop van benzine, waarvan de accijns alleen is aangepast aan de indexatie, daalt nog harder."

Zuiniger

Wiebes benadrukt dat de algemene tendens van teruglopende verkopen past binnen het beeld van lagere consumptie, vooral door de economische tegenwind. Bovendien zijn auto's zuiniger geworden, aldus de staatssecretaris. Wiebes baseert zich op cijfers van het CBS, de Belastingdienst en oliemaatschappijen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl