NOS NieuwsAangepast

Weer meer mensen in de bijstand

Ondanks signalen dat de economie weer aantrekt, is er in de bijstand nog geen omslag zichtbaar. Afgelopen kwartaal zijn er weer 13.000 bijstandontvangers bijgekomen. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek bekend.

In totaal zitten er nu circa 426.000 mensen in de bijstand. Dat is het hoogste aantal sinds eind jaren negentig.

Veel bijstandsontvangers zitten al lang zonder werk. Zij hebben gemiddeld minder kans snel een baan te vinden dan bijvoorbeeld WW'ers.

Jongeren

De stijging onder jongeren was afgelopen kwartaal groter dan onder ouderen. Eerder waren er juist minder jongeren met bijstand.

Werkende jongeren hebben steeds vaker een flexibel dienstverband en kortdurende banen, waardoor zij geen WW-rechten opbouwen. Daardoor komen zij na het verlies van hun baan eerder in de bijstand. Aan de andere kant komen zij ook weer eerder aan de slag.

Versneld

Het aantal mensen in de bijstand neemt sinds vijf jaar toe. Vanaf vorig jaar gaat de stijging in versneld tempo, omdat de arbeidsmarkt sinds die tijd sterk is verslechterd.

Het CBS berichtte eerder over tekenen van economisch herstel. Het aantal vacatures stijgt licht en er is een daling van het aantal WW-uitkeringen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl