Een coalitie van D66, VVD en SP is in Amsterdam de meest kansrijke optie. Dat zeiden de verkenners Van Boxtel en Vliegenthart vanavond bij de presentatie van hun eindadvies.

Van Boxtel (D66) en Vliegenthart (SP) werden eerder deze maand aangesteld omdat het niet wilde vlotten met de vorming van een college na de verkiezingen van 19 maart. Eerdere verkenners opperden verschillende combinaties van partijen, maar de onderhandelaars kwamen er telkens niet uit.

De twee nieuwe verkenners hebben gesproken met alle acht fractievoorzitters over de bereidheid om samen te werken en adviseren nu D66, VVD en SP om de onderhandelingen te openen. Over de inhoud is nog niet gesproken. De drie partijen hebben 26 van de 45 zetels in de Amsterdamse gemeenteraad.

GroenLinks

Vorige week noemden Van Boxtel en Vliegenthart GroenLinks nog nadrukkelijk als mogelijke coalitiegenoot van D66, VVD en SP. Maar GroenLinks zei direct daarin geen trek te hebben. De partij vond dat verkiezingswinnaar D66 te veel vasthield aan samenwerking met de VVD.

Overigens is het eindadvies van Van Boxtel en Vliegenthart identiek aan dat van de eerste informateur, Alexander Rinnooy Kan. Hij gaf dat advies exact twee maanden geleden. De drie partijen kwamen toen niet tot een akkoord.

STER reclame